На Игнажден децата от подготвителна група на детска градина „Дъга“ посрещнаха специален гост – г-н Тодор Шукеров, който работи в Секретариата на Съвета на Европейския съюз, в Генералната дирекция по икономически и финасови въпроси.

Във връзка с гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, провеждано в детската градина, г-н Шукеров изнесе кратка беседа за Европейския съюз. Накара малчуганите да разсъждават и върху въпроси за опазването на околната среда, за изучаването на нашия роден език с цел съхраняване на българската идентичност, както и за изучаването на други европейски езици с цел общото европейско развитие в дух на разбирателство и сътрудничество.

Разказа още как от малък е мечтал да обикаля Европа, да владее много езици и да общува с хора от различни държави. Юрист по образование, специализирал в университет в Нотингам, с цената на много усилия и труд сбъдва своя професионална мечта да работи за Европейския съюз. Към момента владее английски и хърватски език, усилено изучава френски и немски език и е спечелил конкурс за работа на това престижно място, преборвайки конкуренция на над 30 000 кандидати от целия Европейски съюз.

Директорът на детското заведение – г-жа Бойка Палийска, благодари на г-н Шукеров за безценните подаръци, донесени от Брюксел – книжки и други материали за децата с акцент приобщаване към общочовешките европейски ценности.  И в духа на българските традиции отбеляза, че такъв „полазник“ ще донесе берекет за следващата година.

Нетрадиционният гост пожела на малчуганите да вярват в мечтите си и да ги следват, а след време някои от тях да му станат колеги.